Ε. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών;

Α. Μικρές κυκλικές και ήπιες κινήσεις γύρω από όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Κατευθύνετε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών με τα ούλα. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον για 3 λεπτά. Βουρτσίζοντας πιο σκληρά ή πιο συχνά ενδέχεται να δημιουργήσετε ερεθισμό στα ούλα.

Ε. Κάθε πότε πρέπει να άλλαζω οδοντόβουρτσα;
Α. Κάθε 3-4 μήνες ή όταν οι άκρες ξεφτίσουν.

Ε. Πόσο σημαντικό είναι το νήμα;
Α. Το νήμα είναι αναπόσπαστο μέρος της καλής στοματικής υγιεινής. Οι τροφές που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια δεν μπορύν να απομακρυνθούν με την οδοντόβουρτσα. Μακροπρόθεσμα, αυτό οδηγεί στην δημιουργία τερηδόνας και στην κακοσμία του στόματος. Από την άλλη, εσφαλμένες τεχνικές νήματος μπορεί να πληγώσουν τα ούλα. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας σχετικά με τον τρόπο χρήσης του νήματος.

Ε. Τι πρέπει να κάνω όταν τροφές ή άλλα αντικείμενα σφηνώνουν ανάμεσα στα δόντια μου;

Α. Προσπαθήστε να απομακρύνετε το αντικείμενο χρησιμοποιώντας νήμα. ΜΗ χρησιμοποιείτε κοφτερά ή μυτερά εργαλεία. Οδηγήστε το νήμα προσεχτικά, ώστε να μην πληγώσετε τα ούλα και στη συνέχεια ξεπλύντε με ζεστό αλατόνερο.  

Ε. Τί πρέπει να κάνω όταν έχω πονόδοντο;
Α. Ξεπλύντε το στόμα σας με ζεστό νερό. Χρησιμοποιείστε νήμα για να απομακρύνετε τροφές που ενδέχεται να είναι παγιδευμένες ανάμεσα στα δόντια. Στην παρουσία πρηξίματος τοποθετήστε κρύα επιθέματα εξωτερικά στο δέρμα. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ζεστά επιθέματα. ΜΗΝ τοποθετείτε ασπιρίνη στα ούλα ή στα δόντια. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για εξέταση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα για να μετριάσετε τον πόνο.

Ε. Τί πρέπει να κάνω σε περίπτωση που βγεί ένα δόντι μετά από ατύχημα;

Α. ΜΗΝ ΠΛΥΝΕΤΕ ΤΟ ΔΟΝΤΙ. Τοποθετήστε το σε νερό ή γάλα, ή σκεπάστε το με ένα καθαρό υγρό ύφασμα. ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ. Εάν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε οδοντιατρείο, ξεπλύντε το δόντι (ΜΗΝ ΤΟ ΤΡΙΨΕΤΕ) και επανατοποθετήστε το στην αρχική του θέση, μέσα στα ούλα.

Ε. Τί πρέπει να κάνω σε περίπτωση που σπάσει ένα δόντι;
Α. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να καθαρίσετε την τραυματισμένη περιοχή. Στην παρουσία πρηξίματος τοποθετήστε κρύα επιθέματα εξωτερικά στο δέρμα. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για εξέταση.

Ασκήσεις για την κροταφογναθική διάρθρωση και τους μασητήριους μύες
 

1. Αρχίστε να κινείτε το σαγόνι σας πάνω-κάτω με ελαφρές κινήσεις και το ίδιο αριστερά-δεξιά, χωρίς να εφάπτονται τα δόντια.

2. Ανοίξτε και κλείστε το στόμα. Φέρτε το σαγόνι σας όσο πιο μπροστά μπορείτε και μετά προς τα πίσω. Επαναλαβάτε τις ίδιες κινήσεις αριστερά-δεξιά.

3. Επαναλαβάτε τις ίδιες κινήσεις του 2, αλλά κάνοντας αντίσταση με το χέρι σας, δηλαδή:

  • με κλειστή τη γροθιά εφαρμοσμένη στη βάση του σαγονιού ανοίξτε το στόμα,
  • με τον αντίχειρα εφαρμοσμένο μπροστά στο σαγόνι κατά την κίνηση της γνάθου προς τα μπρος.
  • με την παλάμη στα πλάγια του σαγονιού κατα την κίνηση της γνάθου αριστερά -δεξιά.

Στο τελικό σημείο κάθε άσκησης κρατάτε το σαγόνι στή θέση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα.

4. Ανοίξτε το στόμα και βάλτε τις άκρες των δακτύλων σας στην κοπτική επιφάνεια των μπροστινών κάτω δοντιών. Πιέστε τα δάκτυλα προς τα κάτω και συγχρόνως προσπαθήστε να κλείσετε το στόμα κρατώντας αντίσταση με τα δάκτυλα. Συνεχίστε την προσπάθεια για μερικά δευτερόλεπτα.

5. Προσπαθήτσε να αποφεύγετε κινήσεις που προκαλούν ήχο και πόνο από την κροταφογναθική διάρθρωση (clicking).

6. Βάλτε τον αριστερό αντίχειρα στο αριστερό μάγουλο και τον δεξί αντίχειρα στο δεξί μάγουλο στο σημείο που ενώνεται η άνω και η κάτω γνάθος και κάντε massage για δύο συνεχόμενα λεπτά, σταματάτε για 1 λεπτό και συνεχίστε για 2 ακόμα λεπτά και στο τέλος τοποθετήστε πάγο σε κάθε πλευρά και κρατάτε για 10 λεπτά.

7. Τα δόντια σας κατά κανόνα δεν θα έρχονται ποτέ σε επαφή μεταξύ τους, εκτός από τις ώρες του φαγητού.
Ερευνες έχουν δείξει πως τα πάνω με τα κάτω δόντια μέσα στην ημέρα πρέπει να ακουμπάνε 6 λεπτά maximum.
Δεν θα πρέπει να παίρνουμε κάποιες στάσεις οι οποίες δημιουργούν πίεση στα δόντια, όπως:

  • Να τοποθετείτε το χέρι σας στο πηγούνι.
  • Το βράδυ όταν κοιμόσαστε να μην έχετε το χέρι σας στο πρόσωπο, πλάι στο μάγουλο.
  • Να αποφεύγετε την καθημερινή χρήση τσίχλας.
  • Να μην σφίγγετε τα δόντια σας κατά την διάρκεια του ύπνου.
  • Να μην κοιμάστε μπρούμυτα.


Επίσης, αποφεύγετε μεγάλα ανοίγματα του στόματος, όπως έντονο χασμουρητό, μεγάλες μπουκιές φαγητού, πολύωρες οδοντιατρικές συνεδρίες κ.α.
Σε περίπτωση έντονου πόνου συστήνεται κατόπιν συννενόησης με τον οδοντίατρο σας η χρήση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, όπως Voltaren, Mesulid κ.α.
Η χρήση ενδοστοματικού σκληρού εργαστηριακού ακρυλικού νάρθηκα στα άνω δόντια κατά την διάρκεια του ύπνου προστάτευει τα δόντια από φθορά εάν τα σφίγγετε και ενδέχεται να ξεκουράσει και την άρθρωση αναστέλλοντας το σφύξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών.