Εμφυτεύματα

Τι είναι το εμφύτευμα; 
Το εμφύτευμα είναι ένας μικρός κύλινδρος από τιτάνιο, που χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει κάποιο δόντι που λείπει από το στόμα. Η γέφυρα αποτελεί την εναλλακτική συμβατική θεραπεία, που απαιτεί όμως το τρόχισμα των γειτονικών δοντιών, τα οποία ενδέχεται να είναι υγιή. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, μία θήκη κατασκευάζεται και προσαρμόζεται στο εμφύτευμα. Σε περίπτωση που περισσότερα από ένα δόντια λείπουν, πολλαπλά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για κινητές οδοντοστοιχίες ("μασέλες" και "μηχανάκια").

Πόσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία;
Υπάρχουν δύο χρονικές φάσεις. Στην πρώτη φάση, το εμφύτευμα τοποθετείται στο οστό για 2 μήνες, ώστε να επιτευχθεί πλήρης επούλωση. Προσωρινά τεχνητά δόντια χρησιμοποιούνται σε αυτό το διάστημα για αισθητικούς κυρίως λόγους. Αυτό λέγεται «άμεση φόρτιση του εμφυτεύματος».
Στην δεύτερη φάση, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η κατασκευή της μόνιμης θήκης. Με λίγα λόγια, το εμφύτευμα αντικαθιστά την ρίζα του δοντιού, ενώ η θήκη αντικαθιστά το τμήμα αυτό του δοντιού που φαίνεται στο στόμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία μόλις εβδομάδα (3 επισκέψεις).
Σε κάθε περίπτωση, το προτόκολλο της κλινικής μας είναι να μην αφήνουμε τον ασθενή χωρίς δόντια. Επιπλέον, ακόμα και τα προσωρινά (πρόχειρα) δόντια είναι πάντα ακίνητα και σταθερά.

Ποιος είναι ο χρόνος ζωής ενός εμφυτεύματος;
Με τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο των οδοντικών εμφυτευμάτων και με τις σύγχρονες τεχνικές, μπορεί κάποιος να περιμένει λειτουργία των περισσοτέρων εμφυτευμάτων επ' αόριστο. Ωστόσο, όπως και σε κάθε άλλη οδοντιατρική επανορθωτική επέμβαση, τα δόντια ενδέχεται να φθαρούν ή να σπάσουν, οπότε και θα πρέπει να διορθωθούν ή και να αντικατασταθούν.

Περιστατικά

Με τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο των οδοντικών εμφυτευμάτων και με τις σύγχρονες τεχνικές, μπορεί κάποιος να περιμένει λειτουργία των περισσοτέρων εμφυτευμάτων επ' αόριστο.
Μετά το τέλος της θεραπείας δίνονται στον ασθενή οδηγίες στοματικής υγιεινής. Η χρήση μεσοδόντιας βούρτσας και νήματος επηρεάζει την πρόγνωση της θεραπείας.
Η ετήσια επανεξέτση των εμφυτευμάτων είναι υποχρεωτική για την αποφυγή επιπλοκών.
Στην περίπτωση αντικατάστασης ενός δοντιού με εμφύτευμα, το ζιρκόνιο είναι το υλικό εκλογής στην κατασκευή του δοντιού λόγω της άριστης βιοσυμβατότητας με τους παρακείμενους ιστούς (ούλα και οστό) και λόγω της εξαιρετικής αισθητικής που παρουσιάζει.
Η ικανότητα μάσησης, η ομιλία και η ποιότητα ζωής ασθενών που φοράνε οδοντοστοιχίες (μασέλες) βελτιώνονται σημαντικά όταν θεραπευτούν με εμφυτεύματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία με εμφυτεύματα συνδυάζεται με ολοκεραμικές θήκες και όψεις.
Συνήθως 6 εμφυτεύματα χρειάζονται για να αντικαταστήσουν όλα τα δόντια μίας γνάθου (12-14 δόντια). 
Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία μόλις εβδομάδα (2-3 επισκέψεις).
Η αντικατάστασή ενός δοντιού με εμφύτευμα είναι σίγουρα η καλύτερη λύση, γιατί η γέφυρα απαιτεί το τρόχισμα των διπλανών δοντιών. Σε αυτό το περιστατικό η εξαγωγή του δοντιού και η τοποθέτηση του εμφυτεύματος έγιναν το πρωί και η τοποθέτηση του μόνιμου δοντιού μετά από 8 ώρες.
Σε περίπτωση που περισσότερα από ένα δόντια λείπουν, πολλαπλά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για κινητές οδοντοστοιχίες.