Δόντια την ίδια μέρα

Οταν κρίνεται ότι τα δόντια πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με οδοντικά εμφυτεύματα, παρέχουμε στον ασθενή "Δόντια την Ιδια Μερα".
Η θεραπευτική αυτή διαδικασία ονομάζεται "Αμεση Φόρτιση των Εμφυτευμάτων" και είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη στην οδοντιατρική βιβλιογραφία.

Στην πρώτη επίσκεψη, οι εξαγωγές των δοντιών και η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνονται ταυτόχρονα.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, με την χρήση ειδικών τεχνικών και εργαλείων αποφεύγονται τα μοσχεύματα, τα οποία καθυστερούν και περιπλέκουν την θεραπεία.

Στη δεύτερη επίσκεψη, μέσα σε 24 ώρες, ο ασθενής επιστρέφει στην κλινική για την τοποθέτηση προσωρινών, ακίνητων και κοχλιούμενων ("βιδώνουν στα εμφυτεύματα") ακρυλικών δοντιών.
Κινητές οδοντοστοιχίες ή μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν ποτέ.

Στην τρίτη επίσκεψη, μέσα σε 7 ημέρες, η θεραπεία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των μονίμων, ακίνητων και κοχλιούμενων δοντιών από μέταλλο και πορσελάνη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 3 επισκέψεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σχεδιάζεται πολύ προσεχτικά ώστε να είναι εφικτή η κατασκευή δοντιών που να βιδώνονται στα εμφύτευματα, και όχι να κολλάνε.
Με αυτό τον τρόπο ο οδοντίατρος έχει την δυνατότητα να αφαιρέσει (ξεβιδώσει) τα δόντια εύκολα αν χρειαστεί στο μέλλον (πχ σπάσιμο πορσελάνης, φλεγμονή των ούλων κλπ).
Επιπλέον, η απουσία της κόλλας συμβάλει στην καλύτερη επούλωση των ούλων.

Περιστατικά

Σε κάποιες περιπτώσεις, 4 εμφυτεύματα είναι αρκετά για να στηρίξουν όλα τα δόντια της άνω ή της κάτω γνάθου. Αυτή είναι η έννοια του "όλα σε 4" και είναι καλά τεκμηριωμένη στην οδοντιατρική βιβλιογραφία.
Η χρήση βιοσυμβατών υλικών (τιτάνιο, ζιρκόνιο) συμβάλλει στην άριστη ένωση δοντιού - εμφυτεύματος, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προυποθέσεις για την μακρόχρονη επιτυχία της θεραπείας.
Η τοποθέτηση ακίνητων προσωρινών δοντιών πάνω στα εμφυτεύματα την ίδια μέρα λέγεται "άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων" και είναι τεκμηριωμένη σε εκατοντάδες άρθρα της οδοντιατρικής βιβλιογραφίας.
Συμβατικές κινητές οδοντοστοιχίες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σαν πρόχειρες αποκαταστάσεις. Τα ακίνητα προσωρινά δόντια κάνουν την θεραπεία πιο άνετη για τον ασθενή.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς νοιώθουν άνετα μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, γιατί χρησιμοποιούνται ατραυματικές χειρουργικές τεχνικές και αποφεύγονται πολύπλοκες διαδικασίες με οστικά μοσχεύματα.
Η θεραπεία με εμφυτεύματα ολοκληρώθηκε σε 7 ημέρες (3 επισκέψεις).
Αποτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) οδήγησε στην εξαγωγή του δοντιού και στην τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Ο ασθενής έφυγε αμέσως με πρόχειρο δόντι, ενώ το μόνιμο δόντι τοποθετήθηκε 4 μέρες μετά.
Το μπροστινό δόντι χάθηκε μετά από ατύχημα. Η τελική ακίνητη αποκατάσταση από ζιρκόνιο και πορσελάνη βιδώθηκε στο εμφύτευμα 2 μέρες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Σε όλες τις περιπτώσεις σχεδιάζεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε τα τελικά δόντια να μπορούν να βιδωθούν στα εμφυτεύματα (και όχι να κολληθούν) δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον οδοντίατρο να αφαιρέσει τα δόντια εύκολα αν χρειαστεί
Ολα τα πάνω δόντια αφαιρέθηκαν για περιοδοντολογικούς λόγους και τοποθετήθηκαν εμφυτεύματα σε μία επίσκεψη. Ο ασθενής φόρεσε προσωρινά ακίνητα δοντιά την ίδια μέρα και η θεραπεία ολοκληρώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα.